Jak zsynchronizować kontakty z kontem Google?

SON może zapisać numery najemców, lokatorów, właścicieli i kontrahentów w książce adresowej Twojego konta Google. Kontakty pojawiają się w telefonie od razu jako zapisane kontakty. Gdy któraś z tych osób zadzwoni, telefon powinien pokazać nazwisko i nieruchomość zamiast nieznanego numeru. Synchronizację ustawiasz w zakładce Synchronizacja kontaktów na stronie Moje konto.


W tym artykule dowiesz się:


Jak połączyć SON z kontem Google?

Połączenie dotyczy oddziału, który masz aktualnie otwarty w SON. Do książki adresowej trafiają tylko kontakty z tego oddziału, czyli osoby, które widzisz w SON.

  1. Kliknij swój awatar z inicjałami w prawym górnym rogu i wybierz Moje konto.
  2. Przejdź do zakładki Synchronizacja kontaktów. Pojawi się komunikat „Nie połączono z kontem Google” i lista danych, które trafią do kontaktu.
Zakładka Synchronizacja kontaktów na stronie Moje konto. Widać komunikat Nie połączono z kontem Google, listę danych kontaktu oraz sekcję Zakres synchronizacji z polami wyboru Najemcy i lokatorzy, Właściciele i Kontrahenci
Zakładka „Synchronizacja kontaktów” pokazuje, jakie dane trafią do kontaktu i które grupy osób możesz zsynchronizować.

  1. Opcjonalnie: w sekcji Zakres synchronizacji zaznacz grupy osób, których numery mają trafić do książki: Najemcy i lokatorzy, Właściciele albo Kontrahenci. Zdanie pod polami pokazuje, ile kontaktów trafi do książki adresowej.
  2. Kliknij Połącz z Google. Otworzy się ekran logowania Google do aplikacji System Obsługi Najmu.
  3. Na ekranie z informacją o dostępie do adresu e-mail kliknij Dalej. Pojawi się ekran z prośbą o uprawnienia.
  4. Zaznacz pole „Przeglądanie, edytowanie i trwałe usuwanie Twoich kontaktów” i kliknij Dalej. Pole jest na początku odznaczone.
Ekran Google z prośbą aplikacji System Obsługi Najmu o dostęp do konta Google. Jedyne uprawnienie to Przeglądanie, edytowanie i trwałe usuwanie Twoich kontaktów, z odznaczonym polem wyboru, oraz przyciski Anuluj i Dalej
Na ekranie Google uprawnienie do kontaktów jest na początku odznaczone.

  1. Po powrocie do SON sprawdź sekcję Konto Google. Pojawi się adres Twojego konta Google i napis „Połączenie aktywne”.
  2. Poczekaj na pierwszą synchronizację, którą SON zaczyna od razu po połączeniu. Pojawi się pasek postępu i komunikat „Synchronizacja w toku. Tę stronę można zamknąć - dokończy się w tle.” Po zakończeniu SON pokaże komunikat „Synchronizacja zakończona” i liczbę kontaktów w książce adresowej.
Zakładka Synchronizacja kontaktów po połączeniu z Google. Widać sekcję Konto Google z przyciskiem Odepnij konto, sekcję Synchronizacja z przyciskiem Synchronizuj teraz i komunikatem Synchronizacja zakończona oraz sekcję Zakres synchronizacji
Po zakończeniu synchronizacji SON pokazuje komunikat „Synchronizacja zakończona” i liczbę kontaktów w książce adresowej.


Jak działa synchronizacja kontaktów?

SON przesyła numery do książki adresowej Google. Pierwsza synchronizacja zaczyna się od razu po połączeniu konta, a później SON aktualizuje kontakty i dodaje nowe co noc. Sekcja Synchronizacja pokazuje trzy informacje:

  • Automatycznie - SON aktualizuje kontakty „Co noc, około 07:00”,
  • Ostatnia synchronizacja - data i godzina ostatniej synchronizacji,
  • W książce adresowej - liczba kontaktów zapisanych przez SON.

Przycisk Synchronizuj teraz uruchamia synchronizację bez czekania do nocy.

Każdy kontakt zawiera imię i nazwisko, telefon kontaktowy z karty, adres e-mail, wynajmowaną nieruchomość i numer ICE.

SON zapisuje i aktualizuje wyłącznie kontakty, które sam utworzył. Pozostałych wpisów w książce adresowej nie zmienia.

Liczby przy polach w sekcji Zakres synchronizacji wynikają z uprawnień Twojej roli w oddziale. Dlatego bywają mniejsze niż liczba wszystkich osób w danej grupie. Zmiany zakresu zapisują się automatycznie.

Po odznaczeniu grupy SON zmniejsza liczbę w zdaniu „Do książki adresowej trafiają … kontakty” i pokazuje ostrzeżenie, np. „Przy najbliższej synchronizacji 1 kontakt zniknie z książki adresowej.”


Jak odpiąć konto Google?

Odpięcie konta Google kończy synchronizację kontaktów z SON. Możesz zdecydować, co stanie się z kontaktami, które SON zapisał w książce adresowej.

  1. W zakładce Synchronizacja kontaktów, w sekcji Konto Google, kliknij Odepnij konto. Pojawi się okno „Odpiąć konto Google?” z pytaniem, co zrobić z kontaktami utworzonymi przez SON w tym oddziale.
  2. Wybierz jedną z opcji:
    • Zostaw je w książce adresowej - wpisy zostaną i przestaną się aktualizować. Po wykwaterowaniu najemcy jego numer zostanie w telefonie. Ta opcja jest zaznaczona na początku.
    • Usuń je z książki adresowej - wpisy utworzone przez SON w tym oddziale znikną z książki adresowej. SON nie zmienia kontaktów dodanych ręcznie ani wpisów z innych oddziałów.
  3. Kliknij Odepnij konto. Po wybraniu opcji Usuń je z książki adresowej ten przycisk nazywa się Odepnij i usuń kontakty i jest czerwony. Przycisk Anuluj zamyka okno bez odpinania.
Czy artykuł odpowiedział na Twoje pytanie? Dziękujemy za opinię Wystąpił problem z przesłaniem opinii. Prosimy spróbować ponownie później.

Nadal potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami Skontaktuj się z nami